Pick Pack Pont

Keressen lakóhelyéhez legközelebbi PPP pontot.

»Megnyitás«

Hírek

Hírlevél

Tanúsítvány

SSL Certificate

Látogató számláló

0
0
9
2
5
5
8

Házhozszállítás

Termékajánló

inkakonyvek.hu
+36-94/789-313
inkakonyvekgmail.com

Elérhetőségünk

TOP termékek

Blog
2013.02.20 16:12

Az 5 legjobban kereső amerikai KRIMISZERZŐ

A legjobban kereső amerikai krimiírók, íme az első öt!

1. John Grisham – 600 millió $

John Grisham 1984-ben kezdett írni, első regénye, a Ha ölni kell 1989-ben jelent meg. 2008-as adatok szerint 29 nyelven világszerte 250 millió példányszámban fogytak a könyvei; egyike annak a három szerzőnek, akinek sikerült egy első kiadású könyvéből kétmilliót eladnia – a másik kettő Tom Clancy és J. K. Rowling. A cég vitte a sikerlistákra, ez 1991-ben jelent meg, és hétmillió fogyott belőle. Eddig 24 regénye és egy novelláskötete jelent meg, 2011 őszén kerül az amerikaiak kezébe legújabb könyve, a The Litigators. Itthon a Geopen Kiadó gondozásában jelennek meg a művei, nemrég került a polcokra 2010-es regénye, a Vallomás, de a kiadó az ifjaknak szánt Theodore Boone-sorozatot is útjára indította 2010-ben.

 

 

2. Dan Brown – 400 millió $

Dan Brown neve egybeolvadt Robert Langdon figurájával. A 47 éves amerikai író eredetileg művészettörténetet tanult, majd Los Angelesben zenészként és zeneszerzőként dolgozott, az írással csak 1993-ban kezdett foglalkozni egy Sidney Sheldon könyv hatására. A Digitális erőd végül csak 1998-ban jelent meg, a nagy áttörést azonban nem ez, hanem a 2003-as A da Vinci-kód jelentette. Ez volt a szerző negyedik regénye – az első hárommal szerény sikereket könyvelhetett el, az első kiadásokból kevesebb mint 10 000 példány fogyott csak, A da Vinci-kódból aztán világszerte 60 milliót adtak el. A 2009-es Elveszett jelkép már egyszerre jelent meg számos fordításban, és sorok álltak a könyvesboltok előtt. Dan Brown regényeit több mint 40 nyelvre fordították le, belőlük 80 milliónál is több fogyott világszerte.


3. Patricia Cornwell – 300 millió $

A harmadik helyezett egy hölgy, leginkább a Scarpetta-sorozatnak köszönheti hírnevét. Dr. Kay Scarpetta igazságügyi orvosszakértő esetei a magyar olvasóközönség soraiban is nagy sikernek örvend, nálunk az Alexandra Kiadó gondozásában jelennek meg az írónő regényei. Cornwell 1979-ben kezdett újságíróként dolgozni, 1983-ban publikálta első könyvét, Ruth Bell Grahamről írt biográfiáját. Később igazságügyi orvosok között és rendőrségen is dolgozott mint szakíró és számítógépes elemző. Előző tapasztalatait összegyúrta ez utóbbiakkal és írni kezdett – első regényének 1990-es megjelenéséig három történetet termelt, és volt már része elutasításban is, mire megjelent a Postmortem. Egyesek úgy vélik, hogy Cornwell regényei nagy hatással voltak az olyan tévésorozatokra, mint a CSI: A helyszínelők és a Döglött akták.

 

 4. Robert Ludlum – 300 millió $

Robert Ludlum az első az írásból meggazdagodott amerikai írók listáján, aki nincs már közöttünk: 2001 márciusában hunyt el, közel 74 évet élt. Regényeiből közel 500 millió fogyott, 40 országban 33 nyelvre fordították le őket. Ludlum Jonathan Ryder és Michael Shepherd álnéven is publikált, ám a 300 millió amerikai dollárt nem e két alteregójának, hanem Jason Bourne alakjának köszönheti. Mielőtt az írásnak szentelte volna az életét, szolgált a Tengerészgyalogságnál, volt színész és producer is. Bourne alakjával legendát teremtett. Maga Ludlum csak három Bourne-történetet írt, a sztori azonban folytatódott a halála után is. Eric Van Lustbader további hat Bourne-esetet írt meg, a hetedik 2012-re várható, ez a The Bourne Upset címet fogja viselni. Nálunk Ludlum könyvei az IPC Könyvek gondozásában jelentek meg, s a kiadó Lustbader regényeit is lefordította magyarra.

 

 

5. Michael Crichton – 300 millió $

A Jurassic Park szerzője szintén nincs már közöttünk. Michael Crichton 66 évesen távozott az élők sorából, a torokrák győzte le 2008 november 4-én. Könyvei több mint 150 millió példányszámban fogytak világszerte, többet megfilmesítettek. Ő az egyetlen olyan ember, akinek egy alkotása egyszerre három helyen – tévés-, mozis- és könyves sikerlistán – volt az első helyen. Első regényét 1966-ban publikálta John Lange álnéven. 1969-ben Az Androméda törzs meghozta a sikert is, a következő évtizedekben olyan sikerkönyveket írt, mint A nagy vonatrablás, a Kongó vagy a Jurassic Park. Rendezőként is forgatókönyvíróként is bizonyított, ő rendezte többek között Robin Cook Kómáját, vagy az 1979-es, saját regényére épülő A nagy vonatrablást. Forgatókönyvíróként például a Twsiter c. filmen dolgozott, de ő volt az alkotója és producere a népszerű Vészhelyzet c. tévésorozatnak is. Halála után két majdnem kész regényt találtak az író számítógépén, ezek közül az egyik más magyarul is olvasható, a második novemberben jelenik meg angol nyelven.

 

vissza a blogokhoz